Polls

Ποσο πιστεύετε θα είναι ο Γενικός Δείκτης στο τέλος του χρόνου
 
05.12.18 PDF Print E-mail
Written by Manager   
Wednesday, 05 December 2018 12:31

Σχόλιο

Μετά το ράλι της Δευτέρας και την έλλειψη εκπλήξεων στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το 3ο τρίμηνο του ΑΕΠ (τα νούμερα ήταν σύμφωνα με τις ετήσιες εκτιμήσεις), οι Ελληνικές μετοχές πέρασαν σε φάση σταθεροποίησης χθες. Συγκεκριμένα, ο ΓΔ υποχώρησε κατά 0,4% με την συναλλακτική δραστηριότητα να διαμορφώνεται στα EUR 56εκ από το υψηλό επίπεδο των EUR 96εκ την Δευτέρα. Ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε μέτρια αποκόμιση κερδών (ο σχετικός δείκτης μειώθηκε 3,3%), ακολουθούμενος από μετοχές που επίσης σημείωσαν σημαντικά κέρδη πρόσφατα, περιλαμβανομένων των μετοχών της Μυτιληναίος (-3,4%) και Aegean Airlines (-1,9%). Αντίθετα, οι ενεργειακές μετοχές MOH (+3,2%), ΔΕΗ (+2,2%) και ΕΛΠΕ (+1,6%) επέκτειναν τα κέρδη τους.

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα προσωρινά στοιχεία για το ΑΕΠ 3ου τριμήνου 2018. Συγκεκριμένα, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία το ΑΕΠ σε όρους όγκου κατά το 3ο τρίμηνο του 2018 παρουσίασε αύξηση κατά 1,0% σε τριμηνιαία βάση και κατά 2,2% σε ετήσια βάση. Με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, κατά το 3ο τρίμηνο του 2018 το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση κατά 2,4% σε ετήσια βάση. Στο 9μηνο, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση κατά 2,1% με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, και κατά 2% με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Mario Centeno ανέφερε χθες ότι η πρώτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελληνική οικονομία έδειξε ότι η Ελληνική κυβέρνηση διατηρεί την δημοσιονομική πειθαρχία. Αντίθετα, ο Centeno σημείωσε ότι οι Ελληνικές αρχές πρέπει να κάνουν περισσότερη προσπάθεια στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών, όπως ιδιωτικοποιήσεις, μείωση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, εκσυγχρονισμός του πτωχευτικού δίκαιου και αλλαγές στις αγορές προϊόντων.

Ο ΟΔΔΗΧ θα πραγματοποιήσει δημοπρασία 6-μηνων εντόκων γραμματίων σήμερα με στόχο την άντληση ποσού έως EUR 2,0δισ. Το δημοπρατούμενο ποσό είναι EUR 1,25δισ., ενώ μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους έως 30% επί του αρχικού δημοπρατούμενου ποσού μπορούν να υποβληθούν κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας. Επιπλέον, οι βασικοί διαπραγματευτές της αγοράς μπορούν να υποβάλουν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους έως 30% επί του αρχικού δημοπρατούμενου ποσού μέχρι αύριο. Στην δημοπρασία του Νοεμβρίου, το επιτόκιο των 6-μηνων εντόκων γραμματίων διαμορφώθηκε στο 0,85%.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο επικεφαλής του Eurogroup Mario Centeno είπε ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν στην εισαγωγή νέων κανονισμών μέχρι το 2022 (Collective Action Clauses –CACs) οι οποίοι θα διευκολύνουν την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους στις χώρες μέλη.

Τίτλοι κλαδικών νέων

Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε τα τραπεζικά επιτόκια καταθέσεων και δανείων για τον Οκτώβριο όπου το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο (-1μ.β.). Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων ανέβηκε κατά 23μ.β. σε μηνιαία βάση, με οδηγό την αύξηση των επιτοκίων των επιχειρηματικών δανείων και των καταναλωτικών δανείων, που ξεπέρασαν την πτώση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 0.28% και το μέσο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων στο 4,98%, με το επιτοκιακό περιθώριο για το σύστημα στο 4,70%, αυξημένο κατά 24μ.β. σε μηνιαία βάση. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο που εφαρμόζεται στα υφιστάμενα υπόλοιπα του συνόλου των καταθέσεων  υποχώρησε μόλις κατά 1μ.β., και το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο του συνόλου των δανείων υποχώρησε κατά 2μ.β. Το επιτοκιακό περιθώριο για το σύστημα στα υφιστάμενα υπόλοιπα υποχώρησε μόλις κατά 1μ.β σε μηνιαία βάση στο 4,00%.

Σύμφωνα με το euro2day, οι τέσσερεις συστημικές Ελληνικές τράπεζες στοχεύουν να εκταμιεύσουν νέα δάνεια αξίας EUR 10δις το 2019. Το παραπάνω ποσό αναφέρεται μόνο στα νέα δάνεια και όχι σε αναδιαρθρώσεις υφιστάμενων δανείων ήτοι επιπρόσθετη αξία  EUR 1-1,5δις.

Τίτλοι εταιρικών νέων

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η Βουλγαρική Vivacom φέρεται να είναι φαβορί για την εξαγοράς της θυγατρικής του ΟΤΕ στην Αλβανία έναντι τιμήματος EUR 40-50εκ. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η διοίκηση του ΟΤΕ δεν είναι ικανοποιημένη με το προτεινόμενο τίμημα, ωστόσο είναι αποφασισμένη να απεμπλακεί από την επένδυση αυτή. Σημειώνεται ότι η Telekom Serbia είχε προσφέρει EUR 61εκ για την απόκτηση της AMC, η οποία απορρίφθηκε από την Αλβανική κυβέρνηση για πολιτικούς λόγους. Σε άλλα νέα, η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών της Αλβανίας μετέθεσε τον διαγωνισμό εκχώρησης δικαιωμάτων χρήσης συχνοτήτων στη ζώνη των 800MHz για τον προσεχή Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με το euro2day, ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την προοπτική της Eurobank σε ‘θετική’ από ‘σταθερή’ επαναλαμβάνοντας την διαβάθμιση ‘Caa2’. Ως βασικούς λόγους της αναβάθμισης ο οίκος ανέφερε 1) την επικείμενη συγχώνευση των Eurobank και Grivalia, και 2) την σχεδιασμένη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) που θα βελτιώσει τα πάγια της.

Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ανακοίνωσε τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου 2018 για τον ΑΔΜΗΕ του οποίου κατέχει το 51%: Τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν κατά 8% σε ετήσια βάση στα EUR 179εκ., το EBITDA αυξήθηκε κατά 1,4% σε ετήσια βάση στα EUR 140,1εκ. (συμπεριλαμβανομένης της αντιστροφής πρόβλεψης EUR 26,6εκ. λόγω απόρριψης αγωγής αναδόχου έργου) και τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 21% σε ετήσια βάση στα EUR 60εκ. Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου στο τέλος του 9μήνου 2018 έφτασε τα EUR 113εκ. (EUR 578,5εκ. χρηματικά διαθέσιμα και ισοδύναμα τέλους περιόδου). Οι κεφαλαιακές δαπάνες στο 9μηνο του 2018 ανήλθαν στα EUR 29εκ. Η διοίκηση της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών αναθεώρησε προς τα πάνω το συνολικό μέρισμα που θα διανεμηθεί για τη χρήση 2019 στα EUR 0,087/μετοχή, που συνεπάγεται μερισματική απόδοση περίπου 5,3%.

Η Ελ. Τεχ. Άνεμος ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα του 9μήνου 2018: Ο κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε κατά 21% σε ετήσια βάση στα EUR 42,7εκ., το EBITDA ανέβηκε κατά 31% σε ετήσια βάση στα EUR 33εκ., ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 53% σε ετήσια βάση στα EUR 10,6εκ. Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου ανήλθε στα EUR 186,4εκ. έναντι EUR 173εκ. στο τέλος του 1ου εξαμήνου 2018 και EUR 172εκ. στο τέλος του 2017. Άλλες λεπτομέρειες: α) η απόδοση 9μηνου 2018 ήταν 26,8% έναντι 24,4% στο 9μηνο 2017, β) η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ήταν 289MW (282MW σε αιολικά πάρκα), με 202MW υπό κατασκευή (μόνο αιολικά πάρκα), γ) οι κεφαλαιακές δαπάνες στο 9μηνο 2018 έφτασαν τα π. EUR 38εκ. που χρηματοδοτήθηκαν κυρίως από τις ελεύθερες ταμειακές ροές της εταιρείας που ανήλθαν στα περίπου EUR 32εκ., δ) έγκριση αναδιάρθρωσης υφιστάμενων δανείων ύψους EUR 81εκ. καθώς και δάνεια χρηματοδότησης νέων έργων ύψους EUR 73,7εκ.