Polls

Ποσο πιστεύετε θα είναι ο Γενικός Δείκτης στο τέλος του χρόνου
 
04.12.18 PDF Print E-mail
Written by Manager   
Tuesday, 04 December 2018 12:21

Σχόλιο

Το ΧΑ ξεκίνησε ισχυρά την εβδομάδα βοηθούμενο από το βελτιωμένο διεθνές κλίμα και το τέλος των πιέσεων στις τραπεζικές μετοχές που προκάλεσε η αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο κατά 4,7% με την συναλλακτική δραστηριότητα να διαμορφώνεται στο υψηλό επίπεδο των EUR 96εκ. Εκτός τραπεζών που σημείωσαν μεγάλη άνοδο (ο σχετικός δείκτης ανέβηκε κατά 9,7%), πολλές μετοχές σημείωσαν ισχυρή ανάκαμψη, συμπεριλαμβανομένων των Ελλάκτωρ (+8,0%), Μυτιληναίος (+7,2%) και Aegean Airlines (+6,1%) που ήταν υπό σημαντική πίεση το τελευταίο διάστημα. Η ανακοίνωση του ΑΕΠ 3ου τριμήνου θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον σήμερα.

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Σύμφωνα με το euro2day, το χθεσινό Eurogroup ενέκρινε τον προϋπολογισμό 2019 της Ελλάδας χωρίς τους αστερίσκους, μαζί με την πρώτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Συμφώνως, το Eurogroup δέχθηκε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τον στόχο 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα του χωρίς να χρειάζεται να προχωρήσει στις προσυμφωνημένες περικοπές των συντάξεων. Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ντομπρόβσκις είπε ότι ο προϋπολογισμός είναι συμβατός με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ.

Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. προγραμματίζει να ανακοινώσει σήμερα τα προσωρινά στοιχεία για το ΑΕΠ του 3ου τριμήνου 2018. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία το ΑΕΠ σε όρους όγκου κατά το 2ο τρίμηνο του 2018 ανέβηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,8% σε ετήσια βάση, ενώ το 1ο τρίμηνο του 2018 το ΑΕΠ ανέβηκε κατά 0,9% σε τριμηνιαία βάση και κατά 2,5% σε ετήσια βάση. Για το 2018 η κυβέρνηση προβλέπει ρυθμό αύξησης 2,1%,  ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ελαφρώς χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης 2%.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο, ο Διοικητής της ΤτΕ κ. Στουρνάρας είπε ότι η οικονομία δεν ξεπέρασε ακόμη πλήρως την κρίση, εξηγώντας ότι ναι μεν έχει βελτιωθεί η εικόνα της οικονομίας αλλά σε μια σειρά από δείκτες η εικόνα είναι μεικτή. Αναφέρθηκε στις αποδόσεις των ΟΕΔ (που παραμένουν ευάλωτες και αυξήθηκαν πρόσφατα), στις ανησυχίες για πιθανή αναστροφή των νομοθετημένων μέτρων στην Ελλάδα και την αρνητική πιστωτική επέκταση, με τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος δανεισμού. Αναφέρθηκε επίσης στους κινδύνους, οι οποίοι περιλαμβάνουν κατά την άποψή του δικαστικές αποφάσεις για τις συντάξεις, γενικότερα υπαναχωρήσεις έναντι των δεσμεύσεων και καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, ολοκληρώνοντας ότι η κυριότερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία είναι η βιώσιμη επιστροφή στις αγορές.

Σύμφωνα με τη μηνιαία μελέτη του ΙΟΒΕ, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα βελτιώθηκε ελαφρώς το Νοέμβριο του 2018, καθώς ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε στις 101,8 μονάδες από 101,0 τον Οκτώβριο, αντανακλώντας τη βελτίωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και τις επιχειρηματικές προσδοκίες στον κλάδο των κατασκευών. Αναλυτικότερα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανέκαμψε περαιτέρω το Νοέμβριο (ο σχετικός δείκτης ήταν -35,8 μονάδες έναντι -38,3 τον Οκτώβριο, η καλύτερη ένδειξη από τον Μάρτιο του 2015), αντικατοπτρίζοντας τις βελτιωμένες προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών (ιδιαίτερα μετά την αναστολή των περικοπών των συντάξεων) και την ανεργία, ενώ το κλίμα στις Κατασκευές παρέμεινε θετικό για δεύτερο συνεχή μήνα (ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε κατά 7% σε μηνιαία βάση), οδηγούμενος από τον ιδιωτικό τομέα. Από την αρνητική πλευρά, οι επιχειρηματικές προσδοκίες σημείωσαν σημαντική επιδείνωση στο Λιανικό Εμπόριο (-17% σε μηνιαία βάση, κυρίως στον τομέα των τροφίμων & ποτών) και στις Υπηρεσίες (-15% σε ετήσια βάση, κυρίως στα Ξενοδοχεία), παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητες στη Βιομηχανία (-1,0% σε μηνιαία βάση).

Σύμφωνα με έρευνα της Markit, ο δείκτης PMI για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στις 54,0 μονάδες το Νοέμβριο του 2018 από 53,1 μονάδες τον Οκτώβριο, σε υψηλό έξι μηνών. Τα στοιχεία της έρευνας της Markit υπέδειξαν τη σταθερή βελτίωση της υγείας του τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα το Νοέμβριο, που ήταν αποτέλεσμα της εντονότερης αύξησης της παραγωγής και των νέων παραγγελιών. Ωστόσο, η ζήτηση από το εξωτερικό δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, καθώς η αύξηση των νέων παραγγελιών εξαγωγών εξασθένησαν, καταγράφοντας χαμηλό 14 μηνών, ενώ ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών παρέμεινε έντονος για άλλο ένα μήνα λόγω των υψηλότερων τιμών πρώτων υλών και καυσίμων.

Τίτλοι κλαδικών νέων

Σύμφωνα με το euro2day, στο περιθώριο του χθεσινού Eurogroup συζητήθηκε ο νόμος ‘Κατσέλη’ (προστασία της πρώτης κατοικίας). Συμφώνως, παρόλο που δεν ελήφθησαν αποφάσεις, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι η αξία του προστατευόμενου ακινήτου να μειωθεί περαιτέρω από την 1η Ιανουαρίου 2019, ενώ οι εμπορικές αξίες (έναντι των αντικειμενικών τώρα) θα χρησιμοποιούνται ως σημείο αναφοράς. Συγκεκριμένα, το νέο κατώτατο όριο θα μειωθεί στις EUR 75.000 - εμπορική αξία - για άγαμο ιδιώτη (από EUR 180.000 αντικειμενική αξία επί του παρόντος). Για τους παντρεμένους με 3 παιδιά, η αξία τους θα μειωθεί στα EUR 110.000 από EUR 220.000 σήμερα. Το ίδιο δημοσίευμα προσθέτει ότι μπορούν να μειωθούν και άλλα κριτήρια (όπως το ετήσιο εισόδημα του ατόμου).

Σύμφωνα με το euro2day, δάνεια ύψους περίπου EUR 12δισ. προστατεύονται από το νόμο Κατσέλη, με την πλειοψηφία αυτών να είναι στεγαστικά.

Σύμφωνα με το euro2day, μιλώντας σε συνέδριο, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ Μάρτιν Τζούρντα εμφανίστηκε να είναι υπέρ της δραστικής μείωσης του αποθέματος των NPEs των ελληνικών τραπεζών, το οποίο που θα επιτρέψει στις τράπεζες να επιταχύνουν τη δανειοδότηση και θα επιτρέψει την προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδυτών στο μετοχικό τους κεφάλαιο ή/και στρατηγικών επενδυτών. Ο κ. Τζούρντα πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής οι τράπεζες δεν κατάφεραν να μειώσουν τα NPE τους με επαρκή ρυθμό και ότι με την τρέχουσα ταχύτητα μείωσης, το σύστημα θα χρειαστεί 10-15 χρόνια για να καθαρίσει τους ισολογισμούς του, το οποίο είναι πολύ μεγάλο διάστημα. Τέλος, καλωσόρισε για την πρόταση της ΤτΕ προσθέτοντας ότι όσο περισσότερα τα διαθέσιμα εργαλεία, τόσο το καλύτερο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, στο συνέδριο στο Βερολίνο στελέχη των ελληνικών τραπεζών υπογράμμισαν την ανάγκη να επιταχυνθεί η προσπάθεια μείωσης των NPE. Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank κ. Θεοδωρίδης είπε ότι «το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων 20% δεν είναι πλέον αποδεκτό και η οικονομία δεν αναπτύσσεται τόσο καλά όσο θα θέλαμε» και ότι «υπάρχουν δύο σχέδια για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Είναι απαραίτητο ένα ή δύο ή ένας συνδυασμός των δύο να πραγματοποιηθεί», ενώ ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank πρόσθεσε ότι είναι «πολύ, πολύ σημαντικό» να βρούμε τρόπους για την επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο οίκος αξιολόγησης Fitch έχει εκφράσει επιφυλάξεις για την πρόταση της ΤτΕ για τη μείωση των NPEs, λόγω ορισμένων άγνωστων παραγόντων. Συμφώνως, κάνοντας αναφορά και στην πρόταση του ΤΧΣ (τιτλοποίηση), η Fitch λέει ότι τέτοια σχέδια εξαρτώνται από την επενδυτική διάθεση για τα ελληνικά ομόλογα που υποστηρίζονται από τα NPEs, τη συμμόρφωση με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, τις ακριβείς επιπτώσεις στις τράπεζες καθώς και τις δημοσιονομικές συνέπειες στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχόμενου αντίκτυπου στο «μαξιλάρι» ρευστότητας.

Tίτλοι εταιρικών νέων

Η Ελλάκτωρ ανακοίνωσε αποτελέσματα 9μηνου 2018: Οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 1,4% σε ετήσια βάση στα EUR 1.382εκ., ενώ το δημοσιευμένο EBITDA υποχώρησε κατά 52,3% σε ετήσια βάση στα EUR 59,8εκ. Τέλος ο όμιλος ανακοίνωσε καθαρές ζημιές EUR 125εκ. έναντι καθαρών ζημιών EUR 46,5εκ. το 9μηνο 2017.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ΔΕΗ σχεδιάζει να βγει στις αγορές με μια νέα έκδοση ομολόγων το πρώτο τρίμηνο του 2019 με σκοπό την άντληση μέχρι EUR 500εκ., εν μέρει για την αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων δανείων που περιλαμβάνουν το υπόλοιπο εταιρικό ομόλογο ύψους EUR 350εκ. λήξεως το Μάιο 2019 (σημειώνεται ότι η ΔΕΗ και οι ελληνικές τράπεζες έχουν συμφωνήσει για την παροχή μιας νέας γραμμής πίστωσης ύψους EUR 200εκ. για την πληρωμή του παραπάνω ομολόγου, αν χρειαστεί). Η ΔΕΗ εκτιμά ότι το επιτόκιο του κουπονιού θα διαμορφωθεί μεταξύ 4,5-5,0% έναντι 5,5% που είναι το κουπόνι του υφιστάμενου εταιρικού ομολόγου εκδόσεως το 2014. Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι ο οίκος αξιολόγησης S&P αναβάθμισε πρόσφατα τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της ΔΕΗ στο 'CCC+' από 'CCC' προηγουμένως, με θετικό outlook. Σε άλλες ειδήσεις, η ΔΕΗ ζήτησε από το υπουργείο Ενέργειας και τη DG Comp να αναβληθεί ο διαγωνισμός πώλησης των λιγνιτικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Η Coca Cola HBC ανακοίνωσε την έναρξη προγράμματος επαναγοράς έως 7,5εκ. κοινών της μετοχών (2% του μετοχικού κεφαλαίου). Το πρόγραμμα θα διαρκέσει το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου 2019. Οι μετοχές που θα αγοραστούν θα κρατηθούν ως ίδιες μετοχές έως ότου αυτές είτε δοθούν σε υπαλλήλους της εταιρείας στο πλαίσιο προγράμματος κινήτρων των εργαζομένων ή θα ακυρωθούν μετά από έγκριση των μετόχων (επακόλουθη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου).

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι ομολογιούχοι της Folli Follie υπέβαλαν σχέδιο αναδιάρθρωσης το οποίο προβλέπει τη διάσπαση της εταιρείας σε «καλή» και «κακή», με μεταβίβαση του υγιούς μέρους του ενεργητικού της σε μια νέα μη εισηγμένη εταιρική οντότητα και την παροχή πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους EUR 40εκ. ευρώ στη νέα οντότητα, με αντάλλαγμα τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους των υποχρεώσεων της προς αυτούς. Σύμφωνα με το σχέδιο, η «κακή FF» που θα περιλαμβάνει τις ασιατικές δραστηριότητες του ομίλου θα παραμείνει εισηγμένη στο Χ.Α.

Σύμφωνα με το euro2day, ο πλειστηριασμός του 35,7% της εταιρίας Αττικά Πολυκαταστήματα, το οποίο αποτελεί ενέχυρο εξασφάλισης των πιστωτριών τραπεζών της Folli Follie, θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου 2018. Η τιμή εκκίνησης ορίζεται στα EUR 43,2εκ. και ισούται με τις απαιτήσεις των τραπεζών (ΕΤΕ, Πειραιώς, Eurobank, Alpha, Αττικής). Η ίδια πηγή αναφέρει ότι οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Αττικά Πολυκαταστήματα σκοπεύουν να υποβάλουν προσφορά για το 35,7% της εταιρείας.