Polls

Ποσο πιστεύετε θα είναι ο Γενικός Δείκτης στο τέλος του χρόνου
 
03.12.18 PDF Print E-mail
Written by Manager   
Monday, 03 December 2018 13:18

Σχόλιο

Με τον όγκο συναλλαγών αυξημένο πριν από τις αλλαγές στους δείκτες MSCI (σε ισχύ μετά το κλείσιμο της αγοράς την Παρασκευή), η συγχώνευση Eurobank-Grivalia και οι ελκυστικές αποτιμήσεις σε βασικές μετοχές στήριξαν την αγορά την περασμένη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε υψηλότερα κατά 4,6% σε εβδομαδιαία βάση με τη μέση συναλλακτική δραστηριότητα να αυξάνεται σημαντικά στα EUR 98,5εκ. από π.EUR 30εκ. την προηγούμενη εβδομάδα, λόγω του επιπέδου ρεκόρ της Παρασκευής ύψους EUR 255εκ. Η Eurobank ξεχώρισε στον τραπεζικό κλάδος με ισχυρά εβδομαδιαία κέρδη 20,4% καθώς οι επενδυτές καλωσόρισαν την κίνηση κεφαλαιακής ενίσχυσης, ενώ οι άλλες τρεις τράπεζες έκλεισαν την εβδομάδα με μικτά πρόσημα (Alpha Bank +9,7%, Τράπεζα Πειραιώς -6,2%, ΕΤΕ -5,4%) εν μέσω ανακοίνωσης αδύναμων αλλά γενικά συμφώνων με τις εκτιμήσεις αποτελεσμάτων για το 3ο τρίμηνο. Εκτός τραπεζών, η μετοχή της Grivalia Properties (+24.4% εβδομαδιαίως) επίσης σημείωσε σημαντικά κέρδη λόγω της απορρόφησης της από τη Eurobank, ακολουθούμενη από τη Μυτιληναίος (+11,1% εβδομαδιαίως) λόγω των ισχυρών προοπτικών της εταιρείας σύμφωνα με τη διοίκηση και της πρόθεσης της να διανείμει υψηλότερο μέρισμα. Άλλες μετοχές που υπεραπόδοσαν λόγω του βελτιωμένου κλίματος στην αγορά ήταν η Jumbo (+7,5% εβδομαδιαίως), η Aegean Airlines (+7,1% εβδομαδιαίως), η ΕΧΑΕ (+6,9% εβδομαδιαίως), τα ΕΛΠΕ (+6,2% εβδομαδιαίως) και η ΔΕΗ (+6,0% εβδομαδιαίως). Από την άλλη πλευρά, η Ιντραλότ (-7,4% εβδομαδιαίως) παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος, παρά την ανάκαμψη που σημείωσε στο τέλος της εβδομάδος λόγω των αποτελεσμάτων 9μηνου 2018 που ήταν σύμφωνα με τις προβλέψεις καθώς και της διάψευσης διαφόρων φημών για την εταιρεία. Μετά την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI και με ελάχιστες εταιρείες να απομένουν να ανακοινώσουν αποτελέσματα, οι επενδυτές αναμένεται να εστιάσουν την προσοχή τους αυτή την εβδομάδα σε μακροοικονομικά νέα (το ΑΕΠ 3ου τριμήνου 2018 αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο) και στα θεμελιώδη μεγέθη των εταιρειών.

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

 Σύμφωνα με την Καθημερινή, Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι τόσο ο Ελληνικός προϋπολογισμός όσο και η πρώτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας αναμένεται να εγκριθούν στο σημερινό Eurogroup χωρίς μεγάλη συζήτηση. Ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε ωστόσο ότι η δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η προετοιμασία της οποίας αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2019, θα είναι πιο σημαντική καθώς θα καθορίσει την επιστροφή στην Ελλάδα ποσού EUR 600εκ. από τα κέρδη σε ΟΕΔ (SMP & ANFAs) από την ΕΚΤ και τις κεντρικές τραπεζών των χωρών μελών. «Εκεί θα δούμε αν συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Αυτό θα αξιολογηθεί τον Φεβρουάριο», είπε ο αξιωματούχος. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την πρώτη έκθεση, και οι δεκαέξι μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2018 έχουν καθυστερήσει και θα πρέπει να διευθετηθούν προκειμένου να εξασφαλισθεί η ολοκλήρωση τους έως τη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας στο τέλος Φεβρουαρίου 2019.

Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. ανακοίνωσε ότι ο δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο (εκτός καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων) το μήνα Σεπτέμβριο του 2018 αυξήθηκε κατά 4,0% σε ετήσια βάση, με οδηγό την αύξηση κατά 3,4% σε ετήσια βάση σε όρους όγκου πωλήσεων. Συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, ο δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο ανέβηκε κατά 4,9% σε ετήσια βάση λόγω της αύξησης κατά 10% σε ετήσια βάση του κύκλου εργασιών στα καταστήματα καυσίμων αυτοκινήτων.

Η ΕΛ.ΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (PPI) του Οκτωβρίου 2018 παρουσίασε αύξηση κατά 7,7% ετησίως, με οδηγό τις αυξημένες τιμές παραγωγού (+18,4% ετησίως) στα ενεργειακά αγαθά. Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού εξωτερικής αγοράς σημείωσε αύξηση 12,5% ετησίως λόγω της αύξησης στις τιμές παραγωγού στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος & φυσικού αερίου (+20,5% ετησίως) και στις τιμές παραγωγού προϊόντων διύλισης πετρελαίου (+37,5% ετησίως). Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού της εγχώριας αγοράς παρουσίασε αύξηση 6,2% ετησίως λόγω της αύξησης στις τιμές παραγώγου προϊόντων διύλισης πετρελαίου (+32% ετησίως) που υπεραντιστάθμισε τη μείωση στις τιμές παραγωγού στον κλάδο εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη (-11% ετησίως).

 

Ο ΟΔΔΗΧ θα πραγματοποιήσει δημοπρασία 6-μηνων εντόκων γραμματίων στις 5 Δεκεμβρίου με στόχο την άντληση ποσού έως EUR 2,0δισ. Το δημοπρατούμενο ποσό είναι EUR 1,25δισ., ενώ μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους έως 30% επί του αρχικού δημοπρατούμενου ποσού μπορούν να υποβληθούν κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας. Επιπλέον, οι βασικοί διαπραγματευτές της αγοράς μπορούν να υποβάλουν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους έως 30% επί του αρχικού δημοπρατούμενου ποσού μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου. Στη δημοπρασία του Νοεμβρίου, το επιτόκιο των 6-μηνων εντόκων γραμματίων διαμορφώθηκε στο 0,85%.

Τίτλοι κλαδικών νέων

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο οίκος αξιολόγησης Fitch εκτιμά ότι θα αποδειχθεί δύσκολη η επιτάχυνση στη μείωση των NPEs των ελληνικών τραπεζών, με ρυθμούς που θα επαναφέρουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, προσθέτοντας ότι χωρίς περισσότερο δυναμική και προβλέψιμη μείωση NPEs, τα ρίσκα του τραπεζικού τομέα είναι σημαντικά για το πιστωτικό προφίλ της χώρας.

Τίτλοι νέων της αγοράς

Η Συμβουλευτική Επιτροπή των Δεικτών FTSE/Χ.Α. ανακοίνωσε αλλαγές στη σύνθεση των δεικτών ως αποτέλεσμα της τακτικής εξαμηνιαίας αναθεώρησης της σύνθεσης τους, με προσθήκη της Ελλάκτωρ στο δείκτη FTSE/ATHEX Large Cap που θα αντικαταστήσει την ΕΥΔΑΠ λόγω χαμηλής ρευστότητας. Επιπλέον οι μετοχές των Πλαστικά Θράκης, AS Company, Space Hellas και Κέκροψ θα προστεθούν στο δείκτη FTSE/Mid Cap αντικαθιστώντας τις ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, Υγεία και Ελλάκτωρ. Όλες οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής 21 Δεκεμβρίου 2018.

 Τίτλοι εταιρικών νέων

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε καθαρά κέρδη EUR 68εκ. το 3ο τρίμηνο 2018 υψηλότερα από τα καθαρά κέρδη EUR 29εκ. και EUR 13εκ. που ήταν η μέση εκτίμηση των αναλυτών και η δική μας εκτίμηση αντίστοιχα, λόγω εκτάκτων κερδών από προμήθειες. Δεδομένων των ζημιών από διακοπείσες δραστηριότητες το 2ο τρίμηνο, το 9μηνο 2018 οι καθαρές ζημιές διαμορφώθηκαν στα EUR 299εκ. από ζημιές EUR 88εκ. στο 9μηνο 2017. Στο 9μηνο 2018 τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στα EUR 40εκ. από ζημιές EUR 15εκ. το 9μηνο 2017.

Μετά την απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς να μην πληρώσει το κουπόνι 8% των ύψους EUR 2δισ. CoCo's κάνοντας χρήση της δυνατότητας που δίνει η νομοθεσία, η S&P επισημαίνει ότι θα περιορίσει την πίεση στα κεφάλαια της τράπεζας, προσθέτοντας ότι η μη πληρωμή του κουπονιού θα προσφέρει κεφαλαιακή ενίσχυση 36 μονάδων βάσης.

Η Τέρνα Ενεργειακή ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του 9μήνου 2018: Ο κύκλος εργασιών του ομίλου έμεινε αμετάβλητος στα EUR 208,5εκ., το EBITDA ενισχύθηκε κατά 12% σε ετήσια βάση στα EUR 120εκ., ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 36% σε ετήσια βάση στα EUR 25,9εκ. Όσον αφορά τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 23% σε ετήσια βάση στα EUR 154εκ. και το EBITDA αυξήθηκε κατά 21% σε ετήσια βάση στα EUR 117εκ. Ο μέσος συντελεστής απόδοσης των αιολικών πάρκων ανήλθε στο υψηλό επίπεδο του 30,6% από 27,6% το 9μηνο του 2017. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς είναι επί του παρόντος στα 986 MW, ενώ αιολικά πάρκα ισχύος 297MW είναι υπό κατασκευή (158 MW στις ΗΠΑ και 143 MW στην Ελλάδα). Ο τομέας κατασκευών σημείωσε πτώση του κύκλου εργασιών κατά 56% ετησίως στα EUR 13εκ. και του EBITDA κατά 66% σε ετήσια βάση στα EUR 4,5εκ. Τέλος, ο τομέας παραχωρήσεων (e-ticket & διαχείριση απορριμμάτων) έχει αρχίσει να συμβάλλει ουσιαστικά στην κερδοφορία, καθώς παρά την πτώση του κύκλου εργασιών κατά 30% σε ετήσια βάση στα EUR 31εκ. λόγω μειωμένων κατασκευών, το EBITDA ανήλθε στα EUR 3,2εκ. από EUR 0,9εκ. στο 9μηνο 2017. Το ισχυρό capex για την ανάπτυξη νέων ανανεώσιμων κατά τη διάρκεια του 3ου τριμήνου 2018 οδήγησε τον καθαρό δανεισμό του ομίλου στα EUR 576εκ. από EUR 482εκ. στο τέλος του 1ου εξαμήνου 2018 και EUR 564εκ. στο τέλος του 2017. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει ανακοινώσει την επιστροφή κεφαλαίου ποσού EUR 0,30/μετοχή (+15% ετησίως), με την καταβολή να αναμένεται τον Ιανουάριο.

Η ΓΕΚ Τέρνα ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του 9μήνου του 2018: Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 18% σε ετήσια βάση στα EUR 1.021εκ., το EBITDA αυξήθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση στα EUR 222εκ., ενώ τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 34% σε ετήσια βάση στα EUR 39εκ. Η απόδοση του ομίλου οδηγήθηκε από τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που ανακοίνωσε EBITDA ύψους EUR 114εκ. (+24% σε ετήσια βάση) με κύκλο εργασιών EUR 154εκ. (+23% σε ετήσια βάση). Ο τομέας παραχωρήσεων επίσης είχε ισχυρή συνεισφορά με κύκλο εργασιών EUR 141εκ. και EBITDA ύψους EUR 73εκ. έναντι EUR 48εκ. και EUR 1,5εκ. το 9μηνο 2017. Ο τομέας παραχωρήσεων θα ενισχυθεί στο προσεχές μέλλον από τη συμφωνία για την απόκτηση των υπόλοιπων ποσοστών 25% στους αυτοκινητόδρομους Ιονίας Οδού και Ε65 και την οριστικοποίηση της παραχώρησης του αεροδρομίου στο Καστέλι. Από την άλλη πλευρά, η ολοκλήρωση των έργων αυτοκινητοδρόμων το 2017 οδήγησε σε πιο αδύναμη απόδοση για τον τομέα κατασκευών που ανακοίνωσε EBITDA στα EUR 39εκ. (-69% ετησίως) με σχεδόν αμετάβλητο κύκλο εργασιών EUR 700εκ. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο στο τέλος του 9μήνου 2008 ήταν EUR 1,2δισ. με EUR 0,9δισ. να αναμένεται να υπογραφεί σύντομα. Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου ανήλθε σε EUR 1.254εκ. έναντι EUR 1.201εκ. στα τέλη του 1ου εξαμήνου 2018 και EUR 1.084εκ. στο τέλος του 2017, με την αύξηση να οφείλεται κυρίως στο capex για τις ΑΠΕ (η εταιρεία στοχεύει σε πώληση ακίνητης περιουσίας στη Βουλγαρία έναντι ποσού περίπου EUR 80εκ.).

Η εταιρεία Folli Follie ανακοίνωσε ότι είχε συνάψει συμφωνία με την ελεγκτική εταιρεία PwC για τη διεξαγωγή ειδικού ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας για το 2017. Κατά συνέπεια, η εταιρεία θα πραγματοποιήσει έκτακτη γενική συνέλευση στις 21 Δεκεμβρίου 2018 για έγκριση του διορισμού της PwC ως νέου ελεγκτή της εταιρείας, καθώς και για την εκλογή νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για την αντικατάσταση των παραιτηθέντων μελών.

Η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ ανακοίνωσε έσοδα EUR 90,9εκ. (+3,5% ετησίως) και προσαρμοσμένο EBITDA ύψους EUR 76,7εκ. (+1,6% ετησίως). Το κέρδος από την αναπροσαρμογή ακινήτων ανήλθε σε EUR 29,3εκ. στο 9μηνο 2018 (έναντι κέρδους EUR 6,9εκ. στο 9μηνο 2017) οδηγώντας τα καθαρά κέρδη του 9μηνου 2018 στα EUR 79,5εκ. έναντι EUR 58,6εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Η καθαρή αξία ενεργητικού (NAV) του ομίλου ανήλθε στα EUR 4,90/μετοχή στις 30 Σεπτέμβριου 2018 (περίπου 4% υψηλότερα από την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής.

Η εταιρεία Ελλάκτωρ προγραμματίζει να ανακοινώσει τα αποτελέσματα 9μηνου 2018 σήμερα, πριν το άνοιγμα της αγοράς.