Polls

Ποσο πιστεύετε θα είναι ο Γενικός Δείκτης στο τέλος του χρόνου
 
28.11.18 PDF Print E-mail
Written by Manager   
Wednesday, 28 November 2018 12:07

Σχόλιο

Το ΧΑ έκλεισε χθες με μικρά κέρδη καθώς το ισχυρό ράλι στη δεικτοβαρή μετοχή της CCH (+3,5%) αντιστάθμισε πλήρως τις πιέσεις στις τράπεζες (ο σχετικός δείκτης υποχώρησε 2,1%) ενόψει των αλλαγών στους δείκτες MSCI αυτή την Παρασκευή. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε οριακά υψηλότερα κατά 0,1% στις 604,3 μονάδες με τη συναλλακτική δραστηριότητα να διαμορφώνεται στο πρόσφατο υψηλό επίπεδο των EUR 75εκ., λόγω των αυξημένων συναλλαγών στη Grivalia (EUR 15,8εκ.) και τη Eurobank (EUR 14,4εκ.) για άλλη μια συνεδρίαση. Στις τράπεζες, πιέσεις παρατηρήθηκαν κυρίως στην Τράπεζα Πειραιώς (- 8,0%) και την Εθνική Τράπεζα (-8,6%), ενώ η Eurobank ενισχύθηκε κατά 2,3%. Στις υπόλοιπες μετοχές (εκτός τραπεζών), σημαντικές απώλειες σημείωσαν οι μετοχές των Φουρλής (-4,6%), Ελλάκτωρ (-4,4%) και ΔΕΗ (- 4,0%). Αντιθέτως, η MOH (+2,5%) και ο OTE (+2,0%) ήταν μεταξύ των κυριοτέρων κερδισμένων χθες. Αναμένουμε η μεταβλητότητα να διατηρηθεί και σήμερα ενόψει της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI, με τον ΟΠΑΠ και την Aegean Airlines να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 3ου τριμήνου 2018 χθες,

Τίτλοι κλαδικών νέων

Σύμφωνα με το newmoney.gr, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει ένα νομοθετικό πλαίσιο για να βοηθήσει τις ελληνικές και ιταλικές τράπεζες να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους από προβληματικά δάνεια, χωρίς να επιβαρύνεται πολύ η κεφαλαιακή τους επάρκεια. Συμφώνως, το δημοσίευμα αναφέρει ότι το νέο πλαίσιο θα δίνει στις τράπεζες επιλογές να αποφεύγουν τα κεφαλαιακά σοκ, όταν πουλάνε με ζημιά χαρτοφυλάκια με πολλά συσσωρευμένα κόκκινα δάνεια. Η προϋπόθεση που πρέπει να πληρούν οι τράπεζες είναι να πωλήσουν περισσότερο από 20% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους σε μία συναλλαγή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα συζητήσουν την πρόταση στις 4 Δεκεμβρίου, αλλά η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του SSM, φαίνεται να αντιτίθεται στην πρόταση υποστηρίζοντας ότι μειώνει την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών μοντέλων μέτρησης ρίσκου.

Τίτλοι εταιρικών νέων

Ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε ικανοποιητικά αποτελέσματα 3ου τριμήνου 2018, σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών (consensus). Συγκεκριμένα, τα μικτά έσοδα (GGR) έφτασαν τα EUR 369εκ. (+3% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το consensus), το EBITDA διαμορφώθηκε στα EUR 87εκ. (+11,5% σε ετήσια συγκρίσιμη βάση, 2% πάνω από το consensus), ενώ τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα EUR 39εκ. (+18% σε ετήσια συγκρίσιμη βάση, 2% πάνω από το consensus).

Η Aegean Airlines ανακοίνωσε για το 9μηνο 2018 έσοδα ύψους EUR 939εκ. (+5% σε ετήσια βάση), EBITDA προ εξόδων μίσθωσης αεροσκαφών (EBITDAR) ύψους EUR 225εκ. (-3% σε ετήσια βάση) και καθαρά κέρδη EUR 80,9εκ. (+13% σε ετήσια βάση). Συνολικά, τα αποτελέσματα ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας για έσοδα ύψους EUR 935εκ., EBITDAR ύψους EUR 229εκ. και καθαρά κέρδη EUR 80εκ.

Σύμφωνα με το protothema.gr, μετά την απόφαση του κ. Αρώνη (Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος) να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στην Alpha Bank, και ο κ. Φιλάρετος (Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Ανώτατος Γενικός Διευθυντής - COO) αποφάσισε να αποσυρθεί, ανοίγοντας τον δρόμο για τον κ. Ψάλτη (τωρινός Οικονομικός Διευθυντής) να γίνει ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται στο Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το capital.gr, η τουρκική θυγατρική της Intralot η Inteltek (η Intralot κατέχει το 45%, το 55% ελέγχεται από την Turkcell) ήταν η μόνη που κατέθεσε προσφορά στο πλαίσιο του διαγωνισμού που πραγματοποιείται για τη 10ετή παραχώρηση (μέχρι το 2029) της διαχείρισης του αθλητικού στοιχηματισμού (Iddaa) στην Τουρκία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, την τελική απόφαση για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού θα λάβει ο κρατικός τουρκικός οργανισμός "Spor Toto", το πιθανότερο στα αμέσως επόμενα 24ωρα. Σε άλλα νέα, η Intralot θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων 3ου τριμήνου 2018 σήμερα στις 17:00 ώρα Ελλάδος.

Η εταιρεία Ελλάκτωρ ανακοίνωσε ότι η Άκτωρ Παραχωρήσεις, 100% θυγατρική της Ελλάκτωρ, προχώρησε στην εξαγορά του 6,5% των μετοχών της εταιρείας ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε. και αντίστοιχου ποσοστού της εταιρείας ΑΤΤΙΚΑ ΔΙΟΔΙΑ Α.Ε. έναντι συνολικού τιμήματος EUR 37,5εκ. Ως αποτέλεσμα των προαναφερθεισών συναλλαγών, η Άκτωρ Παραχωρήσεις ελέγχει πλέον το 65,749% των μετοχών των εταιρειών ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε. και ΑΤΤΙΚΑ ΔΙΟΔΙΑ Α.Ε., από το 59,249% που ήταν η συμμετοχή της σε αμφότερες τις εταιρείες προηγουμένως. Υπενθυμίζεται ότι αυτό ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη μετά την πρόθεση πώλησης του ποσοστού της Τράπεζας Πειραιώς και το δικαίωμα πρώτης άρνησης της Ελλάκτωρ. Υπενθυμίζεται πως η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε. είναι η εταιρεία, η οποία ανέλαβε, μέσω της Σύμβασης Παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο, τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του αυτοκινητόδρομου, ενώ η ΑΤΤΙΚΑ ΔΙΟΔΙΑ Α.Ε. ελέγχει σε ποσοστό 80% την εταιρεία ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε., η οποία έχει αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση του αυτοκινητόδρομου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο οίκος αξιολόγησης S&P ανακοίνωσε ότι αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της ΔΕΗ στο 'CCC+' από 'CCC' προηγουμένως, ενώ το outlook είναι θετικό. "Η αναβάθμιση αντανακλά κυρίως τις βελτιωμένες προσδοκίες μας για τη ρευστότητα της ΔΕΗ τους επόμενους 12 μήνες", αναφέρει ο οίκος σε σχετικό σημείωμα. Τον Οκτώβριο 2018 η ΔΕΗ υπέγραψε συμφωνία παράτασης της λήξεως δύο δανειακών συμβάσεων συνολικού ύψους EUR 1,3δισ. με κοινοπραξία ελληνικών τραπεζών για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων. Η αναχρηματοδότηση, σε συνδυασμό με την πρόσθετη γραμμής χρηματοδότησης ύψους EUR 620εκ., θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να καλύψει την αποπληρωμή του ομολόγου λήξεως Απριλίου 2019 ύψους EUR 350εκ. χωρίς καμία εξασφάλιση.