Polls

Ποσο πιστεύετε θα είναι ο Γενικός Δείκτης στο τέλος του χρόνου
 
16.11.18 PDF Print E-mail
Written by Manager   
Friday, 16 November 2018 11:51

Σχόλιο

Οι πιέσεις στις μετοχές των τραπεζών (ο σχετικός δείκτης σημείωσε πτώση 5,4%) μετά την απόφαση του MCSI παρέμεινε το βασικό χαρακτηριστικό της αγοράς για δεύτερη μέρα. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,6% με την συναλλακτική δραστηριότητα να διαμορφώνεται στα EUR 39εκ. από EUR 56εκ. την Τετάρτη. Εκτός τραπεζών, η μετοχή της ΔΕΗ (-3,8%) επανήλθε στην πτωτική πορεία μετά τις δηλώσεις της διοίκησης που δείχνουν αδύναμα νούμερα το τρίτο τρίμηνο. Αντίθετα, η μετοχή της Φουρλής (+3,2%) υπεραπόδοσε μετά την ανακοίνωση της εταιρίας ότι προχωράει στην δημιουργία ΑΕΕΑΠ που αναδεικνύει την αξία των ακινήτων που διαθέτει.

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Το Euroworking Group που είχε χθες συνάντηση χθες, σύμφωνα με δημοσιεύματα δεν εξέφρασε αντιρρήσεις για το αίτημα της Ελλάδας να μην εφαρμόσει τις περικοπές των συντάξεων στις αρχές του 2019, ανοίγοντας το δρόμο για επίσημη έγκριση στη συνεδρίαση του Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το capital.gr, για να πειστούν οι Ευρωπαίοι ότι ο στόχος 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος θα επιτευχθεί, η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να αποδεχθεί μείωση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων κατά ποσό EUR 300-350εκ. και χαμηλότερες μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των νέων από αυτές που αρχικά είχαν υπολογιστεί. Από την άλλη πλευρά, τα αντίμετρα (κοινωνικές παροχές και μειώσεις φόρων) φαίνεται να έχουν αυξηθεί στα EUR 900εκ. από EUR 766εκ. στο προσχέδιο προϋπολογισμού. Περισσότερες λεπτομέρειες θα παρουσιαστούν με την υποβολή του προϋπολογισμού του 2019 στη Βουλή την επόμενη Τετάρτη. Ένα άλλο θέμα που πρέπει να διευκρινιστεί είναι εάν η απόφαση των Ευρωπαίων αφορά μόνιμη ακύρωση του μέτρου ή αναβολή.

Ερωτηθείς για το αίτημα μη περικοπής των συντάξεων το 2019 από την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις επανέλαβε την θέση του Ταμείου ότι είναι υπέρ της εφαρμογής των προνομοθετημένων μέτρων για το 2019 και το 2020 (περικοπή συντάξεων το 2019, μείωση αφορολόγητου το 2020) προκειμένου να ελευθερωθεί δημοσιονομικός χώρος για ευρύτερα αναπτυξιακά μέτρα. Ωστόσο, ο κ. Ράις τόνισε ότι το Ταμείο δεν έχει κάποιο οικονομικό πρόγραμμα με την Ελλάδα ως εκ τούτου οι διαπραγματεύσεις αφορούν τις ελληνικές αρχές και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Τίτλοι κλαδικών νέων

Σύμφωνα με δημοσιεύματα (euro2day.gr, Καθημερινή), ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Στουρνάρας παρουσίασε χθες το σχέδιο της ΤτΕ για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. Συμφώνως, οι επικεφαλείς των τραπεζών υποδέχτηκαν θετικά την πρόταση, η οποία θα μειώσει τα NPEs τους κατά 50%, έχοντας μικρή αρνητική επίπτωση ύψους EUR 3-5δισ. στα βασικά κεφάλαια τους. Τα δημοσιεύματα προσθέτουν ότι αυτό το κεφαλαιακό έλλειμμα θα μπορούσε να καλυφθεί από νέα ομόλογα Tier II, ενώ το γεγονός ότι τα NPEs θα μειωθούν σε τέτοιο βαθμό θα ανοίξει το δρόμο για τις τράπεζες να βγουν στις αγορές και σε κάθε περίπτωση απαλλαγμένες από σημαντικό τμήμα των κόκκινων δανείων θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση στις αγορές.

Τίτλοι εταιρικών νέων

Η εταιρία Φουρλής Συμμετοχών ανακοίνωσε χθες ότι η θυγατρική της Trade Estates υπέβαλλε αίτηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη λήψη άδειας λειτουργίας Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ).

Η Grivalia Properties ανακοίνωσε ότι θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου 2018 στις 26 Νοεμβρίου (πριν το άνοιγμα της αγοράς), αντί για τις 23 Νοεμβρίου όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ ανακοίνωσε την απόκτηση εμπορικού καταστήματος συνολικής επιφάνειας 563 τμ. επί της οδού Ερμού έναντι EUR 4,3εκ. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Cushman & Wakefield, η Ερμού βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους 15 εμπορικούς δρόμους παγκοσμίως από άποψη ύψους ενοικίων.

Η Folli Follie ανακοίνωσε ότι από κοινού με περίπου 400 εργαζομένους κατέθεσε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αίτηση λήψης προληπτικών μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 106α του Πτωχευτικού Νόμου. Η εν λόγω αίτηση κατατέθηκε στις 14 Νοεμβρίου, ενώ συζητήθηκε στο δικαστήριο στις 15 Νοεμβρίου. Η αίτηση για την χορήγηση των προληπτικών μέτρων υποβλήθηκε προκειμένου να δοθεί στην Εταιρεία ο αναγκαίος χρόνος για την οριστικοποίηση των όρων του πλάνου αναδιάρθρωσης της εταιρίας, με στόχο να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της. Προκειμένου να εξασφαλίσει την λήψη των ζητηθέντων προληπτικών μέτρων, η εταιρεία έλαβε και προσκόμισε στο Δικαστήριο την γραπτή υποστήριξη πάνω από το 50% των μη εξασφαλισμένων πιστωτών της. Η εταιρία θα επανέλθει άμεσα με νεότερη ανακοίνωση αναφορικά με την απόφαση του Δικαστηρίου.