Polls

Ποσο πιστεύετε θα είναι ο Γενικός Δείκτης στο τέλος του χρόνου
 
15.11.18 PDF Print E-mail
Written by Manager   
Thursday, 15 November 2018 13:01

Σχόλιο

Οι μεγάλες πιέσεις στις τράπεζες που επηρεάζονται από τις αλλαγές στους δείκτες MSCI (ΕΤΕ -13,2%, Eurobank -9,8%, Τράπεζα Πειραιώς -6,2%) ήταν το βασικό χαρακτηριστικό της χθεσινής συνεδρίασης. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,5% με την συναλλακτική δραστηριότητα να διαμορφώνεται στα EUR 56εκ, όπου περίπου to 70% αφορούσε τράπεζες. Εκτός τραπεζών, η μετοχή της μετοχή της Ελλάκτωρ (-6,2%) υποχώρησε σημαντικά λόγω εξόδου από το δείκτη MSCI Greece Small Cap. Αντίθετα, οι μετοχές του κλάδου της λιανικής Φουρλής (+2,6%) και Jumbo (+1,7%) ήταν στους βασικούς κερδισμένους.

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το ισοζύγιο του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης σε τροποποιημένη ταμειακή βάση έδειξαν ότι την περίοδο Ιανουάριος-Οκτώβριος 2018 το ισοζύγιο της κεντρικής κυβέρνησης κατέγραψε πλεόνασμα EUR 1.650εκ. έναντι στόχου του στόχου για έλλειμμα ύψους EUR 1.127εκ. και πλεονάσματος EUR 144εκ. το αντίστοιχο περσυνό διάστημα. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους EUR 6.460εκ., έναντι του στόχου για πλεόνασμα ύψους EUR 3.584εκ. και πλεονάσματος ύψους EUR 5.330εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τον Οκτώβριο, ο προϋπολογισμός της κεντρικής κυβέρνησης κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα EUR 1.665εκ. έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος EUR 788εκ. τον αντίστοιχο περσινό μήνα και του στόχου EUR 1.063εκ.

Το Euroworking Group αναμένεται να συζητήσει σήμερα το αίτημα της Ελλάδας να μην πραγματοποιήσει τις περικοπές των συντάξεων στις αρχές του 2019 στο πλαίσιο της αναθεώρησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, που έχει στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% (η τελική απόφαση θα ληφθεί στο Eurogroup της Δευτέρας). Σύμφωνα με την Καθημερινή, το δημοσιονομικό κενό που εκτιμάται από τους Ευρωπαίους αν δεν γίνουν οι περικοπές των συντάξεων έχει μειωθεί στα EUR 200εκ., ανοίγοντας το δρόμο για μια θετική απόφαση (ενδεχομένως σε συνδυασμό με την ανακατανομή των κοινωνικών παροχών και των δαπανών που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού). Ένα άλλο θέμα είναι εάν η απόφαση θα αφορά μόνιμη ακύρωση ή καθυστέρηση. Πηγές του Bloomberg αναφέρουν ότι η Γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να στηρίξει το αίτημα της Ελλάδας, ωστόσο λόγω φόβων για εγχώριες αντιδράσεις η απόφαση θα αφορά μόνο καθυστέρηση. Από την άλλη πλευρά, οι Έλληνες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το θέμα θα διευθετηθεί σε μόνιμη βάση (capital.gr).

Τίτλοι κλαδικών νέων

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδας που έχει στόχο να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE) τους εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) στην οποία οι τράπεζες θα εισφέρουν το 50% των DTC και NPEs τους, θα οδηγήσει σε μείωση των βασικών κεφαλαιακών δεικτών CET1 κατά μόλις 300μ.β., τις οποίες μπορούν να καλύψουν με μέσω της δημιουργίας έκδοση ομολόγων CoCos. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι η Τράπεζα της Ελλάδας θα παρουσιάσει σήμερα το σχέδιό της στις διοικητικές ομάδες των τραπεζών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, μιλώντας σε εκδήλωση στη Γενεύη ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Στουρνάρας είπε ότι η Τράπεζα στοχεύει στην πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων μέχρι τα μέσα του 2019. Είπε συγκεκριμένα ότι «Προσβλέπουμε ότι μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, θα μπορέσουμε να άρουμε τους κεφαλαιακούς ελέγχους, αν όλα πάνε καλά». Αναφερόμενος στα σχέδια της ΤτΕ για την αντιμετώπιση των NPEs, είπε ότι «Δεν είμαστε αρκετά τυχεροί, καθώς δεν διαθέταμε εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, όπως η Ιρλανδία ή η Ισπανία. Προσπαθούμε τώρα και εξελίσσουμε σχέδιο στην Τράπεζα της Ελλάδος προς αυτή την κατεύθυνση»

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι πωλήσεις στις ενδιάμεσες εκπτώσεις εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά 7% ετησίως κατά μέσο όρο σε σύγκριση με πέρυσι. Παρά τη μάλλον φτωχή συνεισφορά των εκπτώσεων του Νοεμβρίου στο συνολικό κύκλο εργασιών των καταστημάτων, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις συμμετέχουν, με την πλειοψηφία να επιλέγει εκπτώσεις σε όλο το φάσμα των εμπορευμάτων τους.

Η Vodafone Group ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της περιόδου 1/4/2018 – 30/9/2018, σύμφωνα με τα οποία τα έσοδα από υπηρεσίες στην Ελλάδα έφτασαν τα EUR 461εκ. (+5% σε ετήσια βάση). Οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας της Vodafone Ελλάδος διαμορφώθηκαν στους 5,12εκ. το Σεπτέμβριο του 2018 (μείωση κατά 399χιλ. έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2017) λόγω των καθαρών αποσυνδέσεων στην καρτοκινητή (68% της συνολικής συνδρομητικής βάσης), ενώ οι πελάτες σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων αυξήθηκαν σημαντικά στους 930χιλ. έναντι 665χιλ. τον Ιούνιο του 2018, μετά την ολοκλήρωση της απόκτησης της CYTA Hellas. Η χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας αυξήθηκε κατά 67% σε ετήσια βάση, ενώ το μικτό μηνιαίο έσοδο ανά πελάτη (ARPU) διαμορφώθηκε στα EUR 9,4 (+9% σε ετήσια βάση) το διάστημα Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2018.

Τίτλοι εταιρικών νέων

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική,  μιλώντας στη Βουλή στα πλαίσια ενημέρωσης για την πορεία της νέας λιγνιτικής μονάδας στην Β. Ελλάδα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης είπε ότι τα καθαρά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) το τρίτο τρίμηνο θα είναι αδύναμα (αλλά θετικά) λόγω υψηλού κόστους από αγορές ενέργειας και δικαιωμάτων CO2. Θυμίζουμε ότι το 1ο εξάμηνο 2018 το EBITDA (εξαιρώντας έκτακτα και διακοπτόμενες δραστηριότητες) ανήλθε στα EUR 284εκ. Η εταιρία αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα τριμήνου κοντά στα μέσα Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Folli Follie Τζώρτζης Κουτσολιούτσος δέχθηκε το αίτημα των πιστωτών της εταιρείας να αποχωρήσει μέχρι το τέλος του 2018 ή μέχρι την υποβολή του σχεδίου εξυγίανσης και θα υπογράψει τη σχετική δέσμευση. Σε σχετικές ειδήσεις, η νέα αίτηση της Folli Follie για προστασία από τους πιστωτές βάσει του άρθρου 106 του ελληνικού πτωχευτικού κώδικα, η οποία στηρίζεται από τους εργαζόμενους της εταιρείας και άνω του 20% των ομολογιούχων, θα κατατεθεί άμεσα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.