Polls

Ποσο πιστεύετε θα είναι ο Γενικός Δείκτης στο τέλος του χρόνου
 
14.11.18 PDF Print E-mail
Written by Manager   
Wednesday, 14 November 2018 13:36

Σχόλιο

Το ράλι στις τράπεζες (ο σχετικός δείκτης σημείωσε άνοδο 5,4%) εν μέσω δημοσιευμάτων ότι η Τράπεζα της Ελλάδος επεξεργάζεται σχέδιο για την μείωση της έκθεσής τους στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στήριξε την αγορά χθες. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,4% με την συναλλακτική δραστηριότητα να διαμορφώνεται στα EUR 43εκ. από τα EUR 55εκ. της Δευτέρας. Εκτός τραπεζών, οι περισσότερες μετοχές έδειξαν κέρδη, με τις μετοχές της Aegean Airlines (+3,6%) και της ΔΕΗ (+2,6%) να υπεραποδίδουν. Διεθνείς ανησυχίες λόγω του Ιταλικού προϋπολογισμού και η απόφαση υποβάθμισης τριών τραπεζών (ΕΤΕ, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς) από τον δείκτη MSCI Standard Greece στον δείκτη MSCI Small Cap αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά το κλίμα στην αγορά σήμερα.

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να υποστηρίξει το αίτημα της Ελλάδας για μη εφαρμογή των περικοπών των συντάξεων στο ξεκίνημα το 2019, παρ’ όλα αυτά λόγω πιθανών εσωτερικών αντιδράσεων η απόφαση θα προβλέπει μόνο την καθυστέρηση του μέτρου παρά την οριστική κατάργηση. Επιπλέον, υπάρχει ρίσκο ότι μέλη του κυβερνώντος κόμματος στην Γερμανία να ζητήσουν να μπλοκαρισθεί η επιστροφή από την ΕΚΤ στην Ελλάδα των κερδών από τα Ελληνικά ομολόγα λόγω της μη εφαρμογής της περικοπής συντάξεων όπως προέβλεπε η συμφωνία.

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής είναι αισιόδοξος ότι το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 θα ξεπεράσει το 4,5% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από την στόχο του 3,5%, τονίζοντας παράλληλα τον κίνδυνο που υπάρχει για δημοσιονομικό εκτροχιασμό από τις δικαστικές αποφάσεις που ζητάνε την επιστροφή ποσών από τις μειώσεις συντάξεων στο παρελθόν.

Τίτλοι κλαδικών νέων

Σύμφωνα με το Bloomberg, η TτΕ παρουσίασε σχέδιο στον SSM και στο ελληνικό ΥΠΟΙΚ που έχει στόχο να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE) τους κατά π. 50%. Συμφώνως, οι τράπεζες θα εισφέρουν σε εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) ως το 50% των DTC τους ονομαστικής αξίας έως περίπου EUR 8δισ. και εν συνεχεία το SPV θα εκδώσει ομόλογα και θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να αγοράσει από τις τράπεζες μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αθροιστικού ύψους π. EUR 42δισ.

Τίτλοι νέων της αγοράς

Στην εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών, ο MSCI ανακοίνωσε την διαγραφή των μετοχών των Eurobank, ΕΤΕ και Πειραιώς από τον δείκτη MSCI Greece Standard και την προσθήκη τους στον δείκτη MSCI Greece Small Cap. Επιπλέον, ο Ελλάκτωρ διαγράφηκε από τον δείκτη MSCI Greece Small Cap. Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 30ης Νοεμβρίου 2018. Μετά από τις αλλαγές αυτές, ο δείκτης MSCI Greece Standard θα απαρτίζεται από τις εξής μετοχές: 1) OTE, 2) ΟΠΑΠ, 3) Jumbo, 4) Alpha Bank, 5) Motor Oil και 6) Τιτάν.

Τίτλοι εταιρικών νέων

Σύμφωνα με το capital.gr, η Folli Follie θα καταθέσει εντός των επόμενων ημερών νέα αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα για την προστασία από τους πιστωτές της. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι εντός των επόμενων 10 ημερών οι τράπεζες προτίθεται να μεταβιβάσουν μέσω πλειστηριασμού το 35,6% των μετοχών των Αττικά Πολυκαταστήματα με τιμή εκκίνησης τα EUR 42εκ. Σημειώνουμε ότι η Folli Follie έχει ενεχυριάσει το ποσοστό συμμετοχής στα Αττικά Πολυκαταστήματα ως εξασφάλιση έναντι των δανείων που έλαβε από τις ελληνικές τράπεζες.

H Ιντραλότ ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου της για τη χρήση του 2017 και την έκδοση Έκθεσης Φορολογικής Συμμόρφωσης με συμπέρασμα χωρίς επιφύλαξη.

Η Autohellas ανακοίνωσε έσοδα EUR 361εκ (+41% σε ετήσια βάση), EBITDA EUR 116εκ (+21% ε ετήσια βάση) και καθαρά κέρδη EUR 37,5εκ (+21% σε ετήσια βάση) για το εννεάμηνο του 2018. Η κύρια δραστηριότητα των μισθώσεων αυτοκινήτων παρουσίασε αύξηση εσόδων 11,4% στα EUR 158εκ, η οποία αποδίδεται στην ταυτόχρονη αύξηση των τουριστικών βραχυχρόνιων, αλλά και των εταιρικών μακροχρόνιων μισθώσεων. Παράλληλα, τα έσοδα από την πώληση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων παρουσίασαν αύξηση 20,2% σε ετήσια βάση στα EUR 31εκ. Τέλος, τα έσοδα από την εμπορία αυτοκινήτων διαμορφώθηκαν στα EUR 172εκ στο 9μηνο 2018 (+95% σε σχέση με πέρυσι), λόγω της ενοποίησης για πρώτη φορά των πωλήσεων από την εισαγωγή και διανομή των HYUNDAI και KIA που αποκτήθηκαν την 31η Δεκεμβρίου 2017.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με την  Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ για πώληση του εμπορικού κτηρίου “City Tower” που βρίσκεται στο κέντρο της Σόφιας. Το τίμημα αναμένεται να ξεπεράσει τα EUR 75εκ.

 

Last Updated on Wednesday, 14 November 2018 13:41