Polls

Ποσο πιστεύετε θα είναι ο Γενικός Δείκτης στο τέλος του χρόνου
 
07.11.18 PDF Print E-mail
Written by Manager   
Wednesday, 07 November 2018 12:23

Σχόλιο

Το ΧΑ κατάφερε να ανακάμψει χθες εν μέσω βελτιωμένου κλίματος για τις τραπεζικές και τις ενεργειακές μετοχές. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε κατά 1,8% με την αξία των συναλλαγών να παραμένει στο μέτριο επίπεδο των EUR 32εκ. Με εξαίρεση τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς που έκλεισε αμετάβλητη, οι τράπεζες κινήθηκαν σε θετικό έδαφος, με τη Eurobank (+11,4%) να υπεραποδίδει του κλάδου για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση καθώς υποχωρούν οι φόβοι για αφαίρεση από το δείκτη MSCI στην προσεχή αναδιάρθρωση. Πέρα από τις τράπεζες, η μετοχή της ΔΕΗ (+5,1%) επέκτεινε τα πρόσφατα κέρδη της λόγω της εξοικονόμησης κόστους, ακολουθούμενη από τη μετοχή των ΕΛΠΕ (+4,9%) που ωφελήθηκε από την απόφαση της ρυθμιστικής αρχής για τη διαδικασία του διαγωνισμού.

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανώνυμες πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι θα βρεθεί λύση στο θέμα των συντάξεων, που θα συνδυάζει όλα όσα έχουν συμφωνηθεί με μέτρα στήριξης των ατόμων που έχουν ανάγκη και η λύση αυτή θα είναι σύμφωνη με τον προϋπολογισμό του 2019.

Τίτλοι νέων της αγοράς

Σύμφωνα με το Μηνιαίο Στατιστικό Δελτίο των Ελληνικών Χρηματιστηρίων για το μήνα Οκτώβριο, οι ξένοι επενδυτές κατέγραψαν εκροές ύψους EUR 37εκ. με τους ξένους θεσμικούς επενδυτές να καταγράφουν εκροές ύψους EUR 60εκ. (οδηγώντας σε εκροές από την αρχή του έτους στα EUR 113εκ.). Οι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές κατέγραψαν εκροές EUR 6εκ. τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα από την αρχή του έτους οι εισροές να φτάνουν τα μόλις EUR 0,3εκ. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στο χαμηλό επίπεδο των EUR 47,4εκ. τον Οκτώβριο,  χαμηλότερα από τα EUR 50,9εκ. που ήταν το Σεπτέμβριο, αλλά πιο πάνω από τα EUR 41,5εκ. που ήταν πέρσι (Οκτ-17). Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. στο τέλος Οκτωβρίου μειώθηκε οριακά στο 65,5% τον Οκτώβριο από 65,6% το Σεπτέμβριο, με την συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς (εξαιρούμενου του ΤΧΣ) χαμηλότερη κατά 8% σε ετήσια βάση (-6% σε μηνιαία βάση) τον Οκτώβριο.

 

Τίτλοι κλαδικών νέων

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δραγασάκης ανακοίνωσε χθες το τέλος του ‘νόμου Κατσέλη’ για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, ο οποίος ούτως ή άλλως λήγει στο τέλος του έτους. Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι ο νόμος θα αντικατασταθεί με νέο νόμο, οι λεπτομέρειες του οποίου δεν έχουν καθοριστεί ακόμα. Πρόσθεσε ότι ένα είδος προστασίας θα υπάρχει και μετά το 2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ωστόσο, ο νόμος Κατσέλη δημιουργήθηκε προκειμένου να αντιμετωπίσει προβλήματα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Τέλος είπε αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο απόθεμα υποθέσεων που έχουν υπαχθεί στο νόμο, οι οποίες δεν έχουν εκδικαστεί, τονίζοντας ότι υπάρχει αμοιβαίο συμφέρον να βρεθεί λύση αποσυμφόρησης και κάλεσε τις τράπεζες να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, εξηγώντας ότι στις περιπτώσεις που για μια υπόθεση εκτιμούν ότι θα υπάρξει κούρεμα δανείου με δικαστική απόφαση, είναι προτιμότερο να το κάνουν οι ίδιες και να κλείνει η υπόθεση.

 

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε πριν από λίγες ημέρες (24 Οκτωβρίου) ότι οι εταιρείες που έχουν κατηγορηθεί για πρακτικές καρτέλ ενδέχεται να αποκλείονται από διαγωνισμούς δημοσίων έργων για διάστημα τουλάχιστον τριών ετών από την έκδοση της σχετικής απόφασης, εκτός εάν αποδείξουν ότι έχουν προχωρήσει σε αλλαγές στην οργάνωσή της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2017 η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε επιβάλει συνολικά πρόστιμα ύψους EUR 80,7εκ. σε 10 εγχώριες κατασκευαστικές εταιρείες για τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς της περιόδου 2005-2012, συμπεριλαμβανομένης της Άκτωρ (κατασκευαστικός βραχίονας της Ελλάκτωρ) που πλήρωσε το υψηλότερο πρόστιμο (EUR 38,5εκ.),  της ΓΕΚ Τέρνα (EUR 18,6εκ.) και της J&P Άβαξ (EUR 18,3εκ.).

 

Τίτλοι εταιρικών νέων

Η Coca Cola HBC προγραμματίζει να ανακοινώσει τα βασικά οικονομικά μεγέθη του 3ου τριμήνου 2018 αύριο πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Οι προβλέψεις μας για το 3ο τρίμηνο 2018 αφορούν όγκο πωλήσεων ομίλου 614εκ. κιβώτια. (+3,9% σε ετήσια βάση), οδηγώντας σε 1,68δισ. κιβώτια (+4,3% σε ετήσια βάση) την περίοδο του 9μηνου. Οι εκτιμήσεις για τα τριμηνιαία καθαρά έσοδα από πωλήσεις (NSR) ανέρχονται στα EUR 1,88δισ., αυξημένα κατά 3% σε ετήσια βάση, με τα NSR του 9μηνου να είναι αυξημένα κατά 1,4% στα EUR 5,1δισ. Τα ουδέτερα συναλλαγματικά καθαρά έσοδα από πωλήσεις/κιβώτιο εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά +0,7% σε ετήσια βάση το 3ο τρίμηνο του 2018 ή +1,4% σε ετήσια βάση στο 9μηνο 2018. Θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη αύριο στις 11:00 ώρα Ελλάδος.

Η Σαράντης προγραμματίζει να ανακοινώσει την σύνοψη οικονομικών αποτελεσμάτων 9μηνου 2018 με στοιχεία πωλήσεων και EBIT για τον όμιλο σήμερα. Οι εκτιμήσεις μας αφορούν αύξηση πωλήσεων 9μηνου κατά περίπου 11,6% σε ετήσια βάση στα EUR 242,6εκ. Το EBITDA 9μηνου 2018 προβλέπεται στα EUR 29,8εκ., αυξημένο κατά 9% σε ετήσια βάση και το προβλέπεται στα EUR 25,3εκ., πάνω 7% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με το euro2day, η εταιρεία Jumbo έστειλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναλυτικές καταστάσεις με τα υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών (bank statements) από εγχώριες και ξένες τράπεζες που αποδεικνύουν την ύπαρξη καταθέσεων ύψους EUR 436,9εκ. που ανακοινώθηκαν στις IFRS οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2017/18.

Ο ΟΤΕ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα για το γ’ τρίμηνο 2018 αύριο, πριν το άνοιγμα της αγοράς, ενώ θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη στις 17:00 ώρα Ελλάδος. Προβλέπουμε έσοδα EUR 1,0δισ. (+0,9% ετησίως), pro-forma EBITDA ύψους EUR 349εκ. (αμετάβλητα ετησίως) και προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη EUR 90εκ. (+18% ετησίως).

Η Τιτάν προγραμματίζει να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου 2018 αύριο, πριν το άνοιγμα της αγοράς. Προβλέπουμε κύκλο εργασιών ύψους EUR 379εκ. (+2% σε ετήσια βάση), EBITDA ύψους EUR 75,2εκ. (+4% σε ετήσια βάση) και καθαρά κέρδη στα EUR 19,5εκ. (+1,4% σε ετήσια βάση).

Σύμφωνα με το energypress.gr, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκρινε χθες ότι ο επενδυτής που θα αποκτήσει το 50,1% των ΕΛΠΕ μέσω του τρέχοντος διεθνούς διαγωνισμού (το Δημόσιο πωλεί το 20% και η Paneuropean Oil το 30,01%) δεν θα υποχρεωθεί να προβεί σε δημόσια προσφορά για το 100%. Υπενθυμίζεται ότι η Glencore Energy UK και η Vitol Holding έχουν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Η ανωτέρω απόφαση ανοίγει το δρόμο για την υποβολή των προσφορών (σημειώνεται ότι σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ εκτίμησε ότι η προθεσμία υποβολής προσφορών θα είναι στις αρχές του επόμενου έτους).

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι από την 1/12/2018 θα χρεώνει τους λογαριασμούς που αποστέλλονται στους πελάτες ταχυδρομικώς με το ποσό του EUR 1,0. Η παραπάνω απόφαση έγινε με σκοπό να προτρέψει τους πελάτες να στραφούν στον ηλεκτρονικό λογαριασμό. Η παραπάνω απόφαση εκτιμάται ότι σε αρχική φάση θα εξοικονομήσει σημαντικό ποσό στη ΔΕΗ, που θα μειωθεί σταδιακά, καθώς η πλειονότητα των πελατών αναμένεται να επιλέξει τον ηλεκτρονικό λογαριασμό.

Η Eurobank ενημέρωσε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του Γ΄ τριμήνου 2018 θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018 μετά τη λήξη της συνεδρίασης του ΧΑ. Την ίδια ημέρα θα ακολουθήσει τηλεφωνική ενημέρωση των αναλυτών στις 18:00 ώρα Ελλάδος.

Η Folli Follie ανακοίνωσε ότι ο διαχειριστής-εκπρόσωπος (trustee) των Εγγυημένων Μετατρέψιμων Ομολόγων ύψους EUR 249εκ. λήξεως 2019 εκδόσεως FF Group Finance Luxembourg SA  απέστειλε δήλωση καταγγελίας προς την θυγατρική της εταιρείας, FF Group Finance Luxembourg SA. Την ίδια ημέρα ο trustee των Ομολόγων 2019 κατέστησε απαιτητές τις αξιώσεις δυνάμει των εγγυήσεων που έχουν παρασχεθεί από την Εταιρεία και την θυγατρική της, FF Group Finance Luxembourg II SA, βάσει των όρων των Ομολόγων 2019. Η εταιρεία ανακοίνωσε περαιτέρω ότι έχει καταστεί υπερήμερη βάσει των όρων και προϋποθέσεων των Ομολόγων 2021 λόγω μη πληρωμής τόκων κατά την ημέρα πληρωμής τους στις 2 Νοεμβρίου 2018.