Polls

Ποσο πιστεύετε θα είναι ο Γενικός Δείκτης στο τέλος του χρόνου
 
02.11.18 PDF Print E-mail
Written by Manager   
Friday, 02 November 2018 12:57

Σχόλιο

Παρά το θετικό κλίμα στις περισσότερες διεθνείς αγορές, το ΧΑ ξεκίνησε το μήνα με μια αδύναμη συνεδρίαση. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 3,3% με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα EUR 51εκ., εκ των οποίων το 40% περίπου ήταν στη μετοχή της MOH. Μετά την πρόσφατη ανάκαμψη τους, οι τράπεζες σημείωσαν σημαντική πτώση (ο σχετικός δείκτης έκλεισε κάτω 6,2%). Εκτός τραπεζών, η μετοχή της MOH (-13,9%) υπέστη σημαντικές απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, ακολουθούμενη από τη ΔΕΗ (-3,3%) και τη Jumbo (-3,0%). Αντιθέτως, οι μετοχές των Φουρλής (+2,4%) και CCH (+0,3%) κινήθηκαν ενάντια στην τάση της αγοράς.

Τίτλοι μακροοικονομικών νέων

Στην καθιερωμένη ενημέρωση τύπου, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Ράις είπε ότι οι προγραμματισμένες μειώσεις των συντάξεων το 2019 και η περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου το 2020, που η κυβέρνηση δεν θέλει να εφαρμόσει, συμφωνήθηκαν εδώ και πολύ καιρό και είναι αναγκαία καθώς τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν στη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση για την ελάφρυνση του φορολογικού βάρους και για κοινωνικά μέτρα. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η απόφαση και οι διαπραγματεύσεις είναι μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαίων εταίρων της καθώς το Ταμείο δεν συμμετείχε οικονομικά στο τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας. Σε σχετικές ειδήσεις, αναφερόμενος στην πιθανή επαναγορά του δανείου του ΔΝΤ είπε ότι «η Ελλάδα έχει μια σειρά επιλογών και αυτή είναι μια εξ αυτών», σημειώνοντας ότι η χώρα έχει το πλεονέκτημα του χρόνου λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και το ταμειακό απόθεμα της.

Σύμφωνα με τη μηνιαία μελέτη του ΙΟΒΕ, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα σημείωσε μικρή επιδείνωση τον Οκτώβριο του 2018, καθώς ο σχετικός δείκτης μειώθηκε στις 101,0 μονάδες από 101,3 το Σεπτέμβριο, σε χαμηλό 7 μηνών. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες επιδεινώθηκαν στη βιομηχανία (-5% μηνιαίως) και στο λιανικό (-1,6% μηνιαίως), παραμένοντας σχεδόν στα ίδια επίπεδα στον κλάδο υπηρεσιών (-0,7% μηνιαίως). Από τη θετική πλευρά, η Καταναλωτική Εμπιστοσύνη βελτιώθηκε σημαντικά (ο σχετικός δείκτης ανήλθε στις -38,3 μονάδες τον Οκτώβριο έναντι -44,9 το Σεπτέμβριο) σε υψηλό τρεισήμισι ετών, αντανακλώντας τις καλύτερες προσδοκίες των νοικοκυριών για την εξέλιξη της ανεργίας και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο.

Σύμφωνα με έρευνα της Markit, ο δείκτης PMI για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στις 53,1 μονάδες τον Οκτώβριο του 2018 από 53,6 μονάδες το Σεπτέμβριο. Τα στοιχεία της έρευνας του Οκτωβρίου υπέδειξαν σταθερή βελτίωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, καθώς η ανάπτυξη υποστηρίχθηκε από σταθερή αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών. Ωστόσο, οι εταιρείες ήταν λιγότερο αισιόδοξες ως προς τις προοπτικές σχετικά με τη μελλοντική παραγωγή τους επόμενους 12 μήνες, με τα επίπεδα επιχειρηματικής εμπιστοσύνης να υποχωρούν καταγράφοντας χαμηλό 13 μηνών, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί παγκοσμίως και ο ισχυρότερος ανταγωνισμός αναφέρθηκαν συχνά ως παράγοντες που προκαλούν ανησυχία.

Τίτλοι κλαδικών νέων

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο επικεφαλής της διαχείρισης προβληματικών δανείων λιανικής τραπεζικής της Eurobank κ. Πανούσης, είπε ότι στο πλαίσιο των νέων στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) που έχουν υποβάλλει οι ελληνικές τράπεζες δεσμεύονται να μειώσουν τα NPE κατά EUR 50δισ. μέχρι το 2021, με σημείο εκκίνησης το 2ο τρίμηνο του 2018. Οι πωλήσεις και οι τιτλοποιήσεις θα αντιπροσωπεύουν περίπου EUR 25δισ. (50% της πτώσης), το 20-25% θα προέλθει από αναδιαρθρώσεις, το 20% από πλειστηριασμούς και το 10% από διαγραφές.

Τίτλοι εταιρικών νέων

Η εταιρεία Folli Follie ανακοίνωσε τον διορισμό δύο νέων στελεχών στις θέσεις των Chief Financial Officer (CFO) και Chief Operating Officer (COO) στην θυγατρική της στην Ασία "FF Group Sourcing Limited". Πιο συγκεκριμένα, καθήκοντα CFO της ως άνω θυγατρικής έχει αναλάβει ο Ιωάννης Γρίσπος και τη θέση του COO αναλαμβάνει ο Steven Yaung. Η εταιρεία υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της ορθής εταιρικής διακυβέρνησης, η εταιρεία στην Ασία ενισχύεται με δύο νέα έμπειρα στελέχη, που θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην αναδιάρθρωση και στην περαιτέρω ανάπτυξή της στην εν λόγω αγορά.